آفریقا فرصت سرمایه‌گذاری ویژه‌ای در صنایع معادن دارد. سال‌ها آفریقا تحت استعمار کشورهای پیشرفته صرفا به عنوان یک صادرکننده مواد معدنی خام شناخته می‌شده است اما اکنون کشورهای گوناگونی در این قاره پر از شگفتی تلاش می‌کنند زنجیره ارزش منابع معدنی را در کشورهای خود توسعه دهند. این یک فرصت ویژه به خصوص برای کشورهایی همچون ایران است که در این حوزه از توانمندی و فناوری‌های بالایی برخوردار هستند.

به گزارش ماینینگ ویکلی این موضوع در نشست اخیر وزرای معدن کشورهای آفریقایی کاملا آشکار است. مونیکا چانگانامونو، وزیر معدن مالاوی در این نشست عنوان نمود که آفریقا در گذشته فرصت‌های زیادی را از دست داده است و مواد خام از این کشور به سادگی خارج می‌شد اما امروز آفریقا تصمیم گرفته است که زنجیره ارزش این مواد و محصولات نهایی را در کشورهای خود توسعه دهد.

همکاری‌های بین کشورها در اینجا می‌تواند نقطه آغازی برای حرکت و عبور از وضع موجود باشد. به طور مثال فلزات استخراج شده در مالاوی را می‌توان در پالایشگاه‌های تانزانیا فرآوری کرد. مارتین گاما ابوچا، وزیر معدن سودان در تکمیل صحبت‌های وزیر مالاوی افزود اشتغال برای ما یک موضوع مهم است و ما تمایل داریم اشتغال مرتبط با منابع معدنی در کشورهای خودمان ایجاد شود.

دکتر استیون کیروسوا، معاون وزیر معدن در این راستا توضیح می‌دهد که تانزانیا در حال ایجاد پالایشگاه‌هایی برای فلزات و مواد معدنی کلیدی است که بناست در این کشور استخراج شود. این کشور پیش‌تر یک مرکز فرآوری طلا داشت و به زودی مراکز فرآوری نیکل و گرافیت نیز در آن راه‌اندازی خواهد شد. ذخایر بسیار قابل توجه نیکل با عیار بسیار بالا همین‌طور گرافیت در نقاط مختلف این کشور کشف شده است که انگیزه توسعه زنجیره ارزش آن‌ها را بیشتر می‌کند.

در این نشست لئون گودزا، مدیر بخش انرژی وزارت معدن زیمباوه توضیح می‌دهد که زیمباوه در حال راه‌اندازی یک کارخانه فرآوری نمک لیتیوم است. این پروژه بخشی از پروژه یک شهرک صنعتی است که در سال ۲۰۲۵ به بهره‌برداری خواهد رسید. سایر پروژه‌های کلیدی این شهرک صنعتی شامل دو نیرگاه ۳۰۰ مگاواتی، یک کارخانه فرآوری گرافیت، یک کارخانه ذوب نیکل کروم، یک کارخانه سولفات نیکل و مواردی دیگر است.